Voorbeelden circulaire economie in de praktijk. Afgelopen maand gaf Daan Elffers, oprichter en directeur van EMG, een college over duurzaamheid en de circulaire economie aan de Lord Ashcroft International Business School van de Anglia Ruskin University in Cambridge. Het college was een onderdeel van de cursus Sustainable Management Futures en werd bijgewoond door meer dan 300 studenten van over de hele wereld.
Elffers moedigde de studenten aan om buiten het traditionele duurzaamheidskader van consuminderen te denken en zich te richten op manieren om juist meer goed te doen. Niet alleen economisch, maar ook op sociaal vlak en voor het milieu. Het college is een onderdeel van EMGs inspanningen om toekomstige leiders te inspireren om de noodzaak én de grote kansen te zien van het integreren van duurzaamheid en MVO in een bedrijfsstrategie.
“Technologisch gezien zijn de mogelijkheden eindeloos,” zegt Elffers. “Het punt is dat we onszelf af moeten vragen welke uitkomsten we willen realiseren. Niet alleen voor het volgende financiële kwartaal, maar ook holistisch op de lange termijn. Voor veel organisaties betekent dit een grote verandering in de manier van denken. Het proces wordt dus enorm versneld door een nieuwe generatie dit in te laten zien.”
Na het college voerden de studenten een opdracht uit waarbij ze nadachten over het toepassen van de circulaire economie voor een eigen gekozen product. Elffers besloot zijn presentatie met de quote van Walter Stahel: “Dus moeten we dit doen? Nee hoor. Overleven is niet verplicht.”
Elffers is sinds 2008 een gecertificeerde Cradle to Cradle en heeft met tal van bedrijven gewerkt op het gebied van strategievorming en uitvoering van de circulaire economie en Cradle to Cradle ten behoeve van mens, planeet en winst.
The Guardian Sustainable Business publiceerde recentelijk zijn ‘gids om de circulaire economie te implementeren’ op hun circulaire economie hub. Klik hier om deze te bezoeken.